Magyar Szakmai Tudakozó

Széleskörű cégadatbázis

Névnap

Ma 2024. április 28., vasárnap, Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

Pizzaboy

Megye
Baranya
Cím
7632, Pécs, Csikor Kálmán utca 24.
Telephely
7761 Kozármisleny, Róza utca 10/2
Telefonszám
30/957-6801
GPS
N46.045431, E18.237906
Értékelem
0 szavazat

A PIZZA

A pizza olasz eredetű étel, mára az egész világon elterjedt. Alapja egy lapos kenyérféle, melyet paradicsomos szósszal borítanak, erre különféle rátétek jönnek (leggyakoribbak a különféle zölségek, gomba és felvágottak), végül reszelt sajttal szórják meg és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszerei közé tartozik az oregánó.
 
Neve eredetileg különféle, kelt tészta alapú ételeket jelentett, valószínűleg a pinza szóból ered, mely a latin pincere (összegyúrni) szóból származik.
 
Bár Olaszországból ered, rengeteg olyan változata alakult ki, melyek másféle tájak konyhaművészetének jellegzetességeit viselik magukon, ilyen például az ananászos-sonkás hawaii pizza, a kukoricás mexikói, vagy a csípős, kolbászos magyaros pizza. A változatos feltétek nélküli, csak paradicsomszósszal és sajttal ízesített "alap"-pizzát pizza margheritának hívják. A félbehajtott pizza neve calzone.
 
Pizzákat rendszerint a pizzériákban lehet kapni, többségük házhoz is szállítja, telefonon vagy interneten lehet rendelni tőlük. Fagyasztott állapotban áruházakban is kapható, akár a kész pizza, amit csak meg kell sütni, akár csak a tésztája, ami tetszés szerint ízesíthető.
 
A Pizza Története
A pizza első feltűnése a dél-itáliai görög kolóniák (Magna Graecia) idejére datálható. Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato a Róma történetéről írt munkájában említ egy "lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg". Pompeji városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit.
 
 
Az ókori római pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól. A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízibivalyt sem, amelynek tejéből az igazi mozzarellasajt készül. A paradicsomot eleinte mérgezőnek gondolták (több rokona valóban az), és nem használták étkezéshez, a 18. század végére azonban elterjedt, és Nápoly környékén elkezdték ezzel ízesíteni a pizzákat. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.
 
A modern pizza feltalálását nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro. e basta cosi sütödében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki, amit ma pizza néven ismerünk.
 

Képek (1)
Hozzászólások (0)

Legyen ön az első hozzászóló!